Citát Měsíce:
JAK VYROBIT PIVO? 17.05.2004 00:00 | Xenog | pivo a život
Následující řádky chápejte především jako informativní, jelikož průměrný občan se patrně výrobou piva zabývat nebude. Vzhledem k tomu, že spotřeba tohoto nápoje je u nás úctyhodná a pivo bylo a je nápojem nejoblíbenějším pracovníků nejrůznějších profesí a potěší nejednoho umělce i politika, měl by každý znát jeho tradice a proces vzniku.
Chmelnice u nás vznikaly již v 11. století v okolí klášterů a největšího rozmachu dosáhly za vlády Karla IV. a v 15. století. (Podle historicky neověřených pramenů první zmínka o výrobě piva, jak ho známe dnes, pochází z darovací listiny krále Budweissera z r. 768; mytologický král Gambrinus není taktéž historicky doložen. Pivo je však starší, tvořilo základní potravinu již ve starém Egyptě. Nejednalo še však o pivo v dnešním slova smyslu - nebyl totiž používán chmel. Podle pověsti vzniklo chmelové pivo ve starověké Mezopotámii, má se však za to, že "chmelit" začaly slovanské národy nebo přinejmenším národy v Evropě). Nejproslulejší chmelnice vznikly na Lounsku, Žatecku a Rakovnicku, jejichž "zelené zlato" je na světových trzích stále velmi žádané.
Dnes naše pivovary produkují pivo světlé a tmavé, podle použitého sladu; černohorský pivovar také tzv. pivo řezané, vyráběné smíšením piva světlého a tmavého.
Na tomto místě je vhodné se zmínit, že pivo je nápoj v mnoha směrech zdraví prospívající. Obsahuje velké množství vitamínů, především skupiny B, živin, povzbuzuje sekreci trávicích šťáv a zlepšuje trávení.
Příprava piva
Jedná se o neúplně dokvašený alkoholický nápoj, vyrobený ze sladu, chmele a vody. U nás nejvíce konzumovaná jsou piva 10° a 12°, přičemž 1° neoznačuje procento alkoholu, ale procento zkvašeného cukru. Ty zvídavější bude jistě zajímat, kolik alkoholu vlastně pivo obsahuje, proto uvádíme přibližnou úměru - 1° se rovná 0,35 % alkoholu.
Nyní vlastní příprava. čistý ječmen necháme 2-3 dny ve vodě (nutno provzdušňovat). Potom necháme klíčit ve vrstvě 10-15 cm silné (během klíčení několikrát převracíme), až klíček dosáhne 3/4 délky zrna. Potom se postupně suší a dosušuje při 80 °C.
Tmavý slad - k výrobě tmavého piva se máčí déle, klíček se nechá dorůst do délky zrna a suší se při vyšší teplotě (dosušování se provádí při teplotě 105 °C).
Po vysušení se odstraní klíčky a kořínky a slad se rozemele. Šrot se vysype do nádoby s vodou (na 1 kg šrotu 7-10 1 vody) a zahřeje se k varu. Potom se drží při teplotě 65-70 °C po dobu 3 hodin a zfiltruje se. Přitom dochází k enzymatickým pochodům, při nich se škrob štěpí na cukr a bílkoviny se částečně převádějí do rozpustného stavu. Vzniká sladina, která se pak 2 hodiny vaří se 3 % chmele. Tím získáme mladinu, kterou zfiltrujeme a zkvasíme pivovarskými kvasnicemi při teplotě 5 °C. Kvašení probíhá 8-14 dní, teplota nemá přesáhnout 8 °C. Pak se pivo stáčí do sudu a nechá se dokvasit 3-6 týdnů. Potom se stáčí do lahví a pije.
Diskuse
mirek 17.05.2004 15:34:29 :
|
|
|
|
Pokud chtete být informováni o nových článcích na Zdeně a pivo zadejte zde svoji emailovou adresu
|