Citát Měsíce: 
Citát Měsíce
pivní oddělovač

JAK VYROBIT PIVO?
17.05.2004 00:00 | Xenog | pivo a život

Následující řádky chápejte především jako informativní, jelikož průměrný občan se patrně výrobou piva zabývat nebude. Vzhledem k tomu, že spotřeba tohoto nápoje je u nás úctyhodná a pivo bylo a je nápojem nejoblíbenějším pracovníků nejrůznějších profesí a potěší nejednoho umělce i politika, měl by každý znát jeho tradice a proces vzniku.

Chmelnice u nás vznikaly již v 11. století v okolí klášterů a největšího rozmachu dosáhly za vlády Karla IV. a v 15. století. (Podle historicky neověřených pramenů první zmínka o výrobě piva, jak ho známe dnes, pochází z darovací listiny krále Budweissera z r. 768; mytologický král Gambrinus není taktéž historicky doložen. Pivo je však starší, tvořilo základní potravinu již ve starém Egyptě. Nejednalo še však o pivo v dnešním slova smyslu - nebyl totiž používán chmel. Podle pověsti vzniklo chmelové pivo ve starověké Mezopotámii, má se však za to, že "chmelit" začaly slovanské národy nebo přinejmenším národy v Evropě). Nejproslulejší chmelnice vznikly na Lounsku, Žatecku a Rakovnicku, jejichž "zelené zlato" je na světových trzích stále velmi žádané.

Dnes naše pivovary produkují pivo světlé a tmavé, podle použitého sladu; černohorský pivovar také tzv. pivo řezané, vyráběné smíšením piva světlého a tmavého.

Na tomto místě je vhodné se zmínit, že pivo je nápoj v mnoha směrech zdraví prospívající. Obsahuje velké množství vitamínů, především skupiny B, živin, povzbuzuje sekreci trávicích šťáv a zlepšuje trávení.


Příprava piva

Jedná se o neúplně dokvašený alkoholický nápoj, vyrobený ze sladu, chmele a vody. U nás nejvíce konzumovaná jsou piva 10° a 12°, přičemž 1° neoznačuje procento alkoholu, ale procento zkvašeného cukru. Ty zvídavější bude jistě zajímat, kolik alkoholu vlastně pivo obsahuje, proto uvádíme přibližnou úměru - 1° se rovná 0,35 % alkoholu.

Nyní vlastní příprava. čistý ječmen necháme 2-3 dny ve vodě (nutno provzdušňovat). Potom necháme klíčit ve vrstvě 10-15 cm silné (během klíčení několikrát převracíme), až klíček dosáhne 3/4 délky zrna. Potom se postupně suší a dosušuje při 80 °C.

Tmavý slad - k výrobě tmavého piva se máčí déle, klíček se nechá dorůst do délky zrna a suší se při vyšší teplotě (dosušování se provádí při teplotě 105 °C).

Po vysušení se odstraní klíčky a kořínky a slad se rozemele. Šrot se vysype do nádoby s vodou (na 1 kg šrotu 7-10 1 vody) a zahřeje se k varu. Potom se drží při teplotě 65-70 °C po dobu 3 hodin a zfiltruje se. Přitom dochází k enzymatickým pochodům, při nich se škrob štěpí na cukr a bílkoviny se částečně převádějí do rozpustného stavu. Vzniká sladina, která se pak 2 hodiny vaří se 3 % chmele. Tím získáme mladinu, kterou zfiltrujeme a zkvasíme pivovarskými kvasnicemi při teplotě 5 °C. Kvašení probíhá 8-14 dní, teplota nemá přesáhnout 8 °C. Pak se pivo stáčí do sudu a nechá se dokvasit 3-6 týdnů. Potom se stáčí do lahví a pije.
Tisk stránkypivní řádka

Diskuse
počet komentářů: 1

mirek 17.05.2004 15:34:29 :



přidej komentář k článku... pivní řádka

Zdena a pivo - hlavní stránka pivní oddělovač

pivní oddělovač
  pivo a život Zvolit pivní sekci pivo a život. Jo !
  vybrali jsme z tisku Zvolit pivní sekci vybrali jsme z tisku. Jo !
  novinky ze světa piva Zvolit pivní sekci novinky ze světa piva. Jo !
  věda a pivo Zvolit pivní sekci věda a pivo. Jo !
  kam na akci Zvolit pivní sekci kam na akci. Jo !
  humor a pivo Zvolit pivní sekci humor a pivo. Jo !
  recenze hospod Zvolit pivní sekci recenze hospod. Jo !
  recepty a pivo Zvolit pivní sekci recepty a pivo. Jo !
  okénko abstinenta Zvolit pivní sekci okénko abstinenta. Jo !
  na stažení Zvolit pivní sekci na stažení. Jo !
pivní oddělovač

prohledej zdenu a pivo
   

pivní oddělovač

Top 10 nejčtenějších článků
1 DRUHY PIVA
2 4 ZÁKLADNÍ HOSPODSKÉ POLOHY
3 DOMÁCÍ ČERNÉ PIVO
4 VÝROBA PIVA A ŘEMESLA
5 PANÁK PRDELÍ ANEB CHLASTÁNÍ SPODEM
6 JAKÉ TYPY MUŽŮ MŮŽETE POTKAT NA WC
7 CO PÍT, POKUD NELZE PÍT
8 ZDENA A PIVO
9 OPILÝ KUŘECÍ LÁJOŠ
10 VAROVÁNÍ LÉKAŘSKÉ ASOCIACE
pivní oddělovač
  majlík na redakci Zvolit mail na redakci. Jo !
  redakce 
  rss 
pivní oddělovač

Čurdovi naměřili vloni 8 promile a to byl ještě schopen řídit fekálni vůz, i když né úplně bez nehody...:o) Čurda tomu nevěří a argumentuje "To bych musel bejt mrtvej" avšak policisté oponují: "Přístroj Dräger byl naprosto v pořádku". Teď babo raď, měl Čurda rekordních 8 promile? Co myslíte?
věřím tomu, že je tam Čurda měl (82)59,85%
souhlasím s Čurdou, že by musel bejt mrtvej (40)29,20%
nevím, ale vyzkouším to (10)7,30%
jde to, už to mám vyzkoušený (5)3,65%
Celkem odpovědí:137
  proběhlé ankety
pivní oddělovač
 Tady nam můžete zanechat nějaký vzkaz, stejně to nebudeme brát vážně ... Vaše redakce
Text zprávy:
Přezdívka nebo e-mail:
pivní oddělovač
 Pokud chtete být informováni o nových článcích na Zdeně a pivo zadejte zde svoji emailovou adresu
E-mail:

pivní oddělovač
www.poinza.com Počítače, Internet, Zábava
www.pivnibratri.com
BeerDreams - všetko o pive
pivní oddělovač